B-komplex vitaminok: előnyei, mellékhatásai és adagolása (2024)

A B-vitaminok olyan tápanyagok csoportja, amelyek számos fontos szerepet játszanak a szervezetben.

B-komplex vitaminok: előnyei, mellékhatásai és adagolása (1)

A legtöbb ember pusztán étrenddel jut be ezekből a vitaminokból az ajánlott mennyiségbe, mivel sokféle élelmiszerben megtalálhatók.

Azonban olyan tényezők, mint az életkor, a terhesség, az étrendi választások, az egészségügyi állapotok, a genetika, a gyógyszerek és az alkoholfogyasztás növelik a szervezet B-vitamin-igényét.

Ilyen esetekben szükség lehet B-vitamin-pótlásra.

Azokat az étrend-kiegészítőket, amelyek mind a nyolc B-vitamint tartalmazzák, B-komplex vitaminoknak nevezik.

Íme a B-komplex vitaminok egészségügyi előnyei, valamint az adagolási ajánlások és a lehetséges mellékhatások.

Tartalomjegyzék
  • Áttekintés
  • Ki vigye el őket?
  • Előnyök
  • Adagolás
  • Mellékhatások

Mik azok a B-komplex vitaminok?

A B-komplex kiegészítők általában mind a nyolc B-vitamint egy tablettába csomagolják.

A B-vitaminok vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tárolja őket. Emiatt az étrendnek minden nap biztosítania kell őket.

A B-vitaminok számos fontos funkciót töltenek be, és létfontosságúak az egészség megőrzéséhez.

A B-komplex vitaminok általában a következőket tartalmazzák:

  • B1 (tiamin): A tiamin alapvető szerepet játszik az anyagcserében azáltal, hogy segít a tápanyagok energiává alakításában. A leggazdagabb táplálékforrások közé tartozik a sertéshús, a napraforgómag és a búzacsíra.
  • B2 (riboflavin): A riboflavin segít az élelmiszerek energiává alakításában, és antioxidánsként is működik. A legmagasabb riboflavintartalmú élelmiszerek közé tartozik a szervhús, a marhahús és a gomba.
  • B3 (niacin): A niacin szerepet játszik a sejtjelátvitelben, az anyagcserében, valamint a DNS-termelésben és -javításban. Az élelmiszerforrások közé tartozik a csirke, a tonhal és a lencse.
  • B5 (pantoténsav): Más B-vitaminokhoz hasonlóan a pantoténsav is segíti a szervezetet, hogy táplálékból energiát nyerjen, és részt vesz a hormon- és koleszterintermelésben is. A máj, a hal, a joghurt és az avokádó mind jó források.
  • B6 (piridoxin): A piridoxin részt vesz az aminosav-anyagcserében, a vörösvértestek termelésében és a neurotranszmitterek létrehozásában. Ebben a vitaminban a legmagasabb a csicseriborsó, a lazac és a burgonya.
  • B7 (biotin): A biotin nélkülözhetetlen a szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, és szabályozza a génexpressziót. Az élesztő, a tojás, a lazac, a sajt és a máj a biotin legjobb táplálékforrásai közé tartoznak.
  • B9 (folsav): A folsav szükséges a sejtnövekedéshez, az aminosav-anyagcseréhez, a vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez, valamint a megfelelő sejtosztódáshoz. Megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a leveles zöldek, a máj és a bab, vagy folsav formájában.
  • B12 (kobalamin): A B-vitaminok közül talán a legismertebb, a B12 létfontosságú a neurológiai működéshez, a DNS-termeléshez és a vörösvértestek fejlődéséhez. A B12 természetesen megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, például húsokban, tojásban, tenger gyümölcseiben és tejtermékekben.

Bár ezeknek a vitaminoknak van néhány jellemzője, mindegyikük egyedi funkciót tölt be, és különböző mennyiségben van szükség rájuk.

Az Ön számára javasolt:B12-vitamin adagolás: B12 vitamin: Mennyit kell bevenni naponta?

Összegzés: A B-komplex étrend-kiegészítők általában mind a nyolc B-vitamint tartalmazzák, kényelmesen egy tablettába csomagolva.

Kinek érdemes B-komplex vitamint szednie?

Mivel a B-vitaminok sok élelmiszerben megtalálhatók, valószínűleg nem fenyegeti a hiány kialakulásának kockázata, ha megfelelően le van írva.

Bizonyos körülmények azonban megnövelik a B-vitaminok iránti igényt, ami szükségessé teszi a kiegészítőket.

Terhes vagy szoptató nők

A terhesség alatt a B-vitaminok, különösen a B12 és a folsav iránti igény megnő a magzat fejlődésének támogatása érdekében.

Terhes vagy szoptató nőknél, különösen a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknél, a B-komplex vitamin pótlása kulcsfontosságú.

A B12- vagy folsavhiány terhes vagy szoptató nőknél súlyos neurológiai károsodáshoz vagy születési rendellenességekhez vezethet a magzatban vagy a csecsemőben.

Idősebb felnőttek

Az életkor előrehaladtával csökken a B12-vitamin felszívódásának képessége, és csökken az étvágya, ami megnehezíti egyesek számára, hogy pusztán étrenddel elegendő B12-hez jutnak.

A szervezet azon képessége, hogy B12-t szabadítson fel a táplálékból, hogy felszívódhasson, a megfelelő mennyiségű gyomorsavtól függ.

Becslések szerint azonban az 50 év felettiek 10-30%-a nem termel elegendő gyomorsavat a B12 megfelelő felszívódásához.

A B12-hiány összefüggésbe hozható az idős emberek depressziójának és hangulatzavarainak megnövekedett arányával.

A B6-vitamin és a folsav hiánya szintén gyakori az idősek körében.

Az Ön számára javasolt: Cink: Előnyök, hiány, táplálékforrások és mellékhatások

Bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek

Bizonyos betegségekben, például cöliákiában, rákbetegségben, Crohn-betegségben, alkoholizmusban, pajzsmirigy alulműködésben és étvágytalanságban szenvedők hajlamosabbak tápanyaghiány kialakulására, beleértve a B-vitaminokat is.

Ezenkívül az MTHFR genetikai mutációja befolyásolhatja, hogy a szervezet hogyan metabolizálja a folátot, és folsavhiányhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Sőt, azoknál az embereknél, akik bizonyos súlycsökkentő műtéten estek át, nagyobb valószínűséggel szenvednek B-vitamin-hiányt.

Ilyen körülmények között a betegeknek gyakran azt tanácsolják, hogy pótoljanak egy B-komplex vitamint a hiányosságok korrigálása vagy elkerülése érdekében.

Vegetáriánusok és vegánok

A B12-vitamin természetesen megtalálható állati termékekben, például húsban, tejtermékekben, tojásban és tenger gyümölcseiben.

A vegánok és a szigorú vegetáriánusok ki vannak téve a B12-hiány kialakulásának kockázatának, ha nem jutnak eleget ebből a vitaminból dúsított élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel.

A napi B-komplex vitamin segíthet abban, hogy azok az emberek, akik úgy döntenek, hogy olyan étrendet követnek, amely kizárják az állati eredetű termékeket, eleget kapjanak ezekből a fontos tápanyagokból.

Bizonyos gyógyszereket szedők

A gyakran felírt gyógyszerek B-vitamin-hiányhoz vezethetnek.

Például a protonpumpa-gátlók, amelyek olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsavat, csökkenthetik a B12 felszívódását, míg a metformin, a cukorbetegség népszerű gyógyszere csökkentheti a B12 és a folsav szintjét.

A fogamzásgátló tabletták számos B-vitamint is kimeríthetnek, beleértve a B6-ot, B12-t, folátot és riboflavint.

Összegzés: A terhesség, az egészségügyi állapotok, a műtétek, a genetikai mutációk, a gyógyszerek, az étrendi korlátozások és az életkor egyaránt befolyásolhatják a B-vitaminok felszívódását és felhasználását.

A B-komplex vitaminok szedésének egészségügyi előnyei

Míg bizonyos feltételek bizonyos esetekben szükségessé teszik, hogy egyes emberek B-komplex vitaminokkal egészítsenek ki, a kutatások kimutatták, hogy a B-komplex-kiegészítők szedése még azok számára is hasznos lehet, akiknek nincs fokozott igényük ezekre a tápanyagokra.

Az Ön számára javasolt: Mikrotápanyagok: típusok, funkciók, előnyök és így tovább

A B-komplex vitaminok csökkenthetik a stresszt és javíthatják a hangulatot

A B-komplex vitaminokat gyakran használják a fáradtság csökkentésére és a hangulat javítására.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a B-komplex vitaminok javíthatják a hangulatot és javíthatják a kognitív teljesítményt.

Egy 33 napos, 215 egészséges férfi részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy a nagy dózisú B-komplex és ásványianyag-kiegészítő kezelés javítja az általános mentális egészséget és a stresszt, valamint javítja a kognitív tesztek teljesítményét.

Egy másik, fiatal felnőtteken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magas B-komplex vitaminokat tartalmazó multivitamin 90 napon át történő kiegészítése csökkenti a stresszt és a mentális fáradtságot.

A B-komplex vitaminok csökkenthetik a szorongás vagy a depresszió tüneteit

Míg a B-komplex vitamin-kiegészítők nem gyógyítják meg a mentális egészségügyi problémákat, segíthetnek javítani a depresszió vagy a szorongás tüneteit.

Egy 60 depresszióban szenvedő felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 60 napos B-komplex-vitamin-kezelés jelentős javulást eredményezett a depresszió és a szorongás tüneteiben a placebóhoz képest.

A B-vitaminok szintén fokozhatják a kezelésre adott választ, ha antidepresszáns gyógyszerekkel kombinálják őket.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a betegek B12-, B6- és folsavat tartalmazó vitaminokkal történő kiegészítése egy éven keresztül fokozottabb és tartósabb antidepresszáns reakciót eredményezett, mint a placebó.

Vegye figyelembe, hogy bizonyos B-vitaminok, köztük a B12, B6 és folsav alacsony vérszintje összefüggésbe hozható a depresszió fokozott kockázatával, ezért fontos kizárni a tápanyaghiányt, ha depressziós tüneteket tapasztal.

Összegzés: A B-komplex étrend-kiegészítők enyhíthetik a stresszt, fokozhatják a kognitív teljesítményt és csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit, még azoknál is, akiknél nincs B-vitamin-hiány.

B-komplex vitamin ajánlott adagolása

Minden B-vitaminnak van egy meghatározott napi ajánlott mennyisége, amely a nemtől, életkortól és egyéb változóktól, például a terhességtől függően változik.

Az Ön számára javasolt: Vízben oldódó vitaminok: Átfogó áttekintés

Nők és férfiak számára a B-vitaminok ajánlott napi bevitele (RDI) a következő:

B-komplex vitamin ajánlott adagolása nők számára

  • B1 (tiamin): 1,1 mg
  • B2 (riboflavin): 1,1 mg
  • B3 (niacin): 14 mg
  • B5 (pantoténsav): 5 mg
  • B6 (piridoxin): 1,3 mg
  • B7 (biotin): 30 mcg
  • B9 (Folsav): 400 mcg
  • B12 (kobalamin): 2,4 mcg

B-komplex vitamin ajánlott adagja férfiaknak

  • B1 (tiamin): 1,2 mg
  • B2 (riboflavin): 1,3 mg
  • B3 (niacin): 16 mg
  • B5 (pantoténsav): 5 mg
  • B6 (piridoxin): 1,3 mg
  • B7 (biotin): 30 mcg
  • B9 (Folsav): 400 mcg
  • B12 (kobalamin): 2,4 mcg

A terhes és szoptató nőknek nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szükségük, míg a csecsemőknek és gyermekeknek kevesebb.

Ha B-vitamin-hiányban szenved, nagyobb adagokkal kell kiegészítenie a hiányt.

Ezen okok miatt fontos, hogy az egyes B-vitaminokra vonatkozó igénye alapján válasszon egy B-komplex-kiegészítőt.

Beszéljen kezelőorvosával az életkora és egészségi állapota alapján meghatározott tápanyagszükségletéről.

Összegzés: A B-vitaminok ajánlott bevitele az életkortól, a tápanyagigénytől, a nemtől és az egészségi állapottól függően változik.

A B-komplex vitamin lehetséges mellékhatásai

Mivel a B-vitaminok vízben oldódnak, nem valószínű, hogy túl sokat fogyasztana ezekből a tápanyagokból önmagában diétával vagy B-komplex-kiegészítővel az utasításoknak megfelelően.

A túl magas és szükségtelen mennyiségű B-komplex vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése azonban súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

A B3-kiegészítő (niacin) nagy dózisa hányáshoz, magas vércukorszinthez, bőrpírhoz és akár májkárosodáshoz is vezethet.

Ezenkívül a B6 nagy dózisai idegkárosodást, fényérzékenységet és fájdalmas bőrelváltozásokat okozhatnak.

A B-komplex kiegészítők másik mellékhatása, hogy a vizeletet élénk sárgává tehetik.

Bár az elszíneződött vizelet sokkoló lehet, nem veszélyes, hanem egyszerűen a szervezet megszabadul a felesleges vitaminoktól, amelyeket nem tud felhasználni.

Ha B-komplex étrend-kiegészítőt kell szednie, mindig olyan jó hírű márkákat válasszon, amelyek önként vállalják, hogy termékeiket olyan szervezetektől függetlenül teszteljék, mint az Egyesült Államok Gyógyszerkönyvi Egyezménye (USP).

Az Ön számára javasolt:Mennyi B12-vitamin túl sok?

Összegzés: Bár a B-komplex étrend-kiegészítők előírás szerinti szedése valószínűleg biztonságos, a B3 vagy B6 nagy dózisú fogyasztása súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

Összegzés

Terhes nők, idősebb felnőttek, vegánok és bizonyos betegségekben szenvedők számára előnyös lehet a B-komplex kiegészítés.

Ezen kiegészítők szedése javíthatja a hangulatot, a kognitív funkciókat és a depresszió tüneteit.

A mellékhatások nem valószínűek, ha betartja az ajánlott adagot, amely az életkortól, tápanyagigénytől, nemtől és egészségi állapottól függően változik.

Ha nem biztos abban, hogy a B-komplex kiegészítés jótékony hatással lesz az egészségére, forduljon orvosához, hogy segítsen eldönteni, hogy ez a megfelelő választás-e az Ön számára.

B-komplex vitaminok: előnyei, mellékhatásai és adagolása (2024)
Top Articles
Vêtement femme, les jeux de la mode et du chic chez C&A
C&A Mode günstig online kaufen
5 Fastest Ways To Become Rich by Investing in the Stock Market
Subfinder Online
Petco Clinic Hours
Barber Gym Quantico Hours
Fnv Mr Cuddles
Adventhealth Employee Hub Login
Omniplex Cinema Dublin - Rathmines | Cinema Listings
Anonib Altoona Pa
iPad 10 vs. iPad Air Buyer's Guide: Is the $250 Difference Worth It?
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Getwush Com
Clarita Amish Auction 2023
Who has the best money market rate right now?
American Airlines Companion Certificate Blackout Dates 2023
Pokemon Infinite Fusion Good Rod
Wsisd Calendar
Ebony Pyt Twerk
Bunni.soph
Ninaisboring
Cyclefish 2023
Linus Tech Tips Forums
50 Shades Of Grey Movie 123Movies
Drys Pharmacy
14 Must-Know 9GAG Statistics: How Is It Doing in 2023?
Auto-Mataru
Gw2 Titles
Where Is Gobblestone Castle
Reptile Expo Spokane
David Goggins Is A Fraud
Freeman Funeral Home Chapmanville Wv Obits
Webmail.unt.edu
Dr Yakubu Riverview
Methstreams Boxing Live
Craigslist Musicians Phoenix
Marie Anne Thiebaud 2019
Mygxo Gxo Com Employee Login
Rwby Crossover Fanfiction Archive
Craigslist Farm And Garden Yakima
Chalkies | Gutgash's Territory - maps - Mad Max Game Guide
Ssndob Cm
Oriley Auto Parts Hours
Pulp Fiction 123Movies
'It's huge': Will Louisville's Logan Street be the next Findlay or Pike Place market?
Fast X Showtimes Near Regal Spartan
The many times it was so much worse
Agurahl The Butcher Wow
World of Warcraft Battle for Azeroth: La Última Expansión de la Saga - EjemplosWeb
Captain Phillips Full Movie Free
Redbox Walmart Near Me
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5973

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.