Varför du ska kasta ditt vitamin B-komplextillskott! - Next Level Biohacking (2024)

Mina inlägg om kosttillskott brukar vara populära så vi kör ett till – nu har turen kommit till B-vitaminerna! Det är mina favoriter eftersom de har så totalt olika verkan i kroppen och nästan alla är psykoaktiva. Med det sagt är jag inte helt för tillskott som kombinerar ALLA b-vitaminerna samtidigt, eftersom man inte får ut önskad effekt.

Varför tar vi extra B-vitaminer?

  • För att få mer energi?
  • För att få bättre hårväxt?
  • För att få fräschare hy?
  • För att sova bättre?

Faktum är att varje enskilt B-vitamin har helt olika effekt i kroppen och det är inte ens säkert att du TÅL alla B-vitaminer. Dessutom behöver vitaminer ofta tas i många gånger högre dos än vad som står på förpackningen, vilket gör att “komplex” ofta är kraftigt underdoserade. Det gör att jag ofta (men inte alltid) väljer bort komplex eller kombinerade tillskott.

Om du liksom 70% av befolkningen har någon mutation på sin MTHFR-gen som styr metyleringscykeln och metyleringen av vitamin B9 och B12, får du problem om du försöker äta B9 och B12 i ometylerad form. Jag själv är en c677T-mutant och har testat B9 och B12 från olika källor, både metylerat och ometylerat med varierande resultat. Kroppen har väldigt svårt att tillgodogöra sig vitaminerna vilket leder till obalans och ackumulering av icke-spjälkade, icke-metylerade föreningar i kroppen. Bättre är då att för säkerhetsskull välja metylerad folsyra (metylfolat) istället för B9 och metylkobalamin istället för B12.

Låt oss ta en titt på B-vitaminerna och dess olika effekter.

B1 – Tiamin

Verksam i metabolismen och omsättning av fett och kolhydrater, närvarande i tillverkning av röda blodceller, hud och hår. Brist får man vid överdriven alkoholkonsumtion och rökning, vilket kan bidra till depression, för lite saltsyra i magen och långsamma tarmrörelser.

B2 – Riboflavin

Gör urinen självlysande gul och kan användas som hjälp till att bygga upp en stark tarmslemhinna. Jag tar B2 som ett komplement till allt annat “mag-relaterat” såsom pro/pre-biotika osv. B2 är också en jäkel på att bryta ned gifter och assistera leverns arbete.

B3 – Niacinamid

Min favorit! En kul B-vitamin som kan ge kapillärrusning och göra huden superfräsch och fin vid regelbunden användning. Tas B3 på fastande mage ökar också mängden tillväxthormon efter 3-4 timmar efter flushen. Kliniskt används B3 vid alkoholberoende och andra typer av beroende, så kanske kan den också vara verksam vid överätning och hetsätning?

  • Inlägg om att flusha här
  • Inlägg om ökat HGH här

B4 – Kolin

En signalsubstans som är viktig för minne och fokus. Alla tillskott som heter något med “kolin/cholin” i namnet är till för att öka fokuset och mental förmåga.

B5 – Pantotensyra

Känner du igen namnet från shampon, balsam och hudvårdsprodukter? Brukar de heta “panto-någonting”? Yep – pantotensyra är återf*cktande! Den är också bra mot fet hy, akne och finnar. Har man klåda i hårbotten kan man också använda lite B5. Du kan göra din egen hudkräm med kokosolja och B5 i pulverform för att bli av med finnar (till exempel, internet är fullt av recept!)

B6 – Pyridoxin

En intermediär i tillverkningen av serotonin! Toppen att kombinera med 5HTP eller l-tryptofan om man är deppig eller har problem med ångest. B6 är även ett ko-enzym för noradrenalin.

B7 – Biotin

Kombinera med B5 så har du ett klockrent hår-tillskott! Varning bara att höga doser B7 är psykoaktivt så är du trött blir du pigg, är du pigg kan du bli nipprig och nojjig. En grym grej med B7 är att den motverkar candida.

B8 – Inositol

Inositol använde jag jämt 2012 tillsammans med kreatin för att de ökar effekten av kreatinet samt hjälper till vid uppbyggnad av vävnader. B8 är också toppen för kommunikation mellan nervbanor och det är ju en del i att träna och lyfta tungt.

B10 – PABA

Skyddar huden mot solskador, viktig för att kroppen ska kunna använda B9 och B5 på ett korrekt sätt. Brist på PABA ger symptom på leder och hud samt grånande hår och rynkig hud. B10 ingår ofta som ingrediens i solskyddsprodukter.

B11 – Salisylsyra

Involverad i DNA och RNA-syntes samt celldelning. Ingår i B10 och brist uppstår sällan.

B9 – Folsyra och B12 – kobalamin

Nämnt ovan – välj metylkobalamin och metylfolat för ökad effekt i metyleringscykeln. B12 är involverad i både dopamin och serotonin, så brist ger ofta symptom på humöret. Brist på B9 och B12 ger också infertilitet som är en vanlig biverkan av att ha en mutation på MTFHR.

  • Inlägg om metyleringscykelnhär!


Som du ser har B-vitaminerna väldigt olika verkan så det är mycket mer effektfullt att välja EN eller TVÅ olika och köra dem på högdos för att se vad som händer. Högdos metylkobalamin är tio gånger mer effektivt för energinivåerna än ett B-vitaminkomplex.

Några avslu*tande biohacking-tips…

  • Om du vill ha snabbare hårväxt – köp B7 i högsta dosen och kör i några månader. Jag åt 20.000 mcg ett tag och det var toppen. Sen tog Mattias över mina piller för att jag blev för speedad och han behövde bli piggare 🙂
  • Mitt stand-alone tips för fin hy (tack förrresten för alla komplimanger om min hud!) är att flusha regelbundet med B3. Testa om du inte redan gjort det!

Relaterat
Artikel om hur man väljer kosttillskott
E-bok om hur man väljer kosttillskott

Tillägg om vitamin B17 från en av mina kunniga läsare: – “Ett par ord om B17. Den heter ju amygdalin i sin naturliga from. Den finns mest i fruktkärnor så som aprikoskärnor, plommonkärnor och vissa typer av gräs… Då gäller det bittra aprikoskärnor. Sånt kan man köpa i Sverige. Den varianten som används i kliniska cancerbehandlingen kallas leatril. Leatril har används mest i Mexiko, Tyskland och Italien. Den säljs i pulverform i vissa hälsokost affärer i Sverige. Jag själv köper bittra aprikoskärnor i Hötorgshallen i Stockholm. Den dagliga rekommenderade dosen är 7-9 kärnor om dagen. Cancer betraktas som en B17l. Den är naturens B-plan när kroppen inte lyckas städa undan överflödiga trofoblastceller som utvecklas till cancerceller. Amygdalin angriper dem. En gång i tiden innan man har förstört ekologin i världen fanns amygdalin i vissa typer av gräs och vi fick den i oss via kött av gräsbetade djur. De som är nyfikna kan googla G. Edward Griffin som skrev en hel del om saken från olika vinklar.”

Varför du ska kasta ditt vitamin B-komplextillskott! - Next Level Biohacking (2024)
Top Articles
U-Turning: Signs, Laws & Safety | Driving Geeks
Linux Secret Clearance job listings for veterans
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Havasu Lake residents boiling over water quality as EPA assumes oversight
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Cato's Dozen Crossword
Cyclefish 2023
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.